Strandrensning, plastpokaler og bæredygtigt badetøj

Strandrensning, plastpokaler og bæredygtigt badetøj: WATERZ festival har fokus på havmiljøet

 

 

 

 

 

 

 

 

Når man bruger vandet, skal man passe på vandet. Så kort lyder det fra arrangøren bag WATERZ-festivalen, der lige nu tiltrækker mennesker fra hele verden til stranden i Hvide Sande.

På Sydstranden i Hvide Sande vrimler det lige nu med elitesurfere fra hele verden. Der er WATERZ festival og EM i SUP, men søndag formiddag skilte en lille gruppe på omkring 30 mennesker i vindjakker sig ud fra flokken i våddragter. De var mødt op på stranden for at samle skrald.

 

’Utroligt hvad man finder’

Det er den lokale virksomhed omhu:, som sammen med WATERZ festival, inviterer til strandrensning på Sydstranden flere gange i løbet af festivalugen. Den plastik, der bliver samlet op fra sandet, bliver smeltet om og genbrugt til andre ting. For eksempel de medaljer, som flokken i våddragter kæmper om i denne uge.

 

En af dem, der har valgte at bruge sin søndag formiddag på at samle skrald på stranden i Hvide Sande, er lokale Anders Tarbensen. Han er overrasket over, hvor meget skrald, der faktisk er:

– Det er utroligt, hvad man finder. Her ser jo pænt ud, når man bare lige kigger udover stranden, så det kom virkelig bag på mig. Men jeg synes, det er flot, at så mange kommer og giver en hånd med. Jeg tror, det kommer til at vokse mere og mere, det her med at man kan gøre lidt for naturen her og der, siger han.

Arrangør: En naturlig selvfølge

Og netop det med at gøre noget for naturen og særligt havmiljøet, ligger arrangørerne bag WATERZ-festival nært, fortæller projektleder Katrine Kock Frandsen.

– WATERZ har en stor og ægte interesse i at passe så godt på havet og strandene, som vi kan. Når vi bruger og nyder havet, så meget som vi gør, så er det en naturlig selvfølge, at vi også bakker op om alle tiltag, der er med til at sikre havmiljøet for fremtiden, siger hun.

Næste strandrensning på Sydstranden med omhu: foregår på lørdag 3. september.

Fredag og lørdag kan du også kigge nærmere på forskellige bæredygtige brands, når blandt andre Copenhagen Cartel fremviser bæredygtigt badetøj, træningstøj og joggingtøj fremstillet af plastik. Find WATERZ-festivalens ’Sustainable Spot’ på Tungevej i Hvide Sande.

 

Fakta: Skrald på stranden

 

  • På to år har omhu: sammen med frivillige indsamlet over 17 ton skrald på Sydstranden i Hvide Sande
  • En strandrensning efter en storm gav for nylig 750 kilo indsamlet skrald på bare en time
  • Meget skrald ligger nedenunder det øverste fine lag sand, og derfor ser man det umiddelbart ikke
  • De mest almindelige typer skrald, der findes på stranden, er emballage, fiskenet, vatpinde og plastikgranulat, som er små stykker hårdt plastaffald på størrelse med et knappenålshoved
  • På hele Sydstranden i Hvide Sande står affaldsbeholdere til opsamlet og medbragt skrald, som alle må bruge